Düzenli Spor Yapmak


Spora başlamak istiyorum ama bir türlü motivasyonumu yakalayamıyorum diyebilirsin. Spor yapmanın bir çok yöntemi vardır. Koşmak, yüzmek, bisiklete binmek, pilates, yoga, ağırlık antrenmanları, vb. gibi. Orjin fitness’ın modern ekipmanları geniş spor kulüpleri sizi destekleyecek güzel atmosfere sahip. Uzman eğitmen kadromuz ve grup derslerimizle sporu yaşam rutininize entegreedebilirsiniz. Bireysel spor etkinlikleri güzel fakat disiplin sağlamak bir antrenör eşliğinde birebir eğitim ve gelişimle motivasyonunuzu artıracak, kendinizde gördüğünüz olumlu etkilerle spora devamlılığınızı kazandıracaktır. Herhangi bir aktivite için hedefler belirlemek ve bunu gerçekleştirdikçe hedefleri geliştirmek son derece etkili bir motivasyon arttırıcıdır.

spor, spora başlama,


Fiziksel Hareketin Psikolojik Faydaları

Araştırmalar, sporun beyinde mutluluk hormonlarının salgılanmasını tetikleyerek depresyon ve anksiyete gibi sorunlarla mücadelede etkili olduğunu gösteriyor. Düzenli spor, sadece fiziksel sağlığımızı değil, aynı zamanda zihinsel sağlığımızı da güçlendirerek daha mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmemize yardımcı oluyor.


Spor Ruh Halini Değiştirir;


Spor, serotonin adı verilen başka bir mutluluk hormonunun seviyesini de artırır. Serotonin, depresyonla mücadelede önemli bir rol oynar ve mutluluk duygularını artırır.
Yapılan düzenli egzersizler, fiziksel görünümde meydana gelen olumlu değişikliklerle birlikte özgüvenin artmasına neden olur. Kendine güvenen insanlar genellikle daha mutlu ve daha tatmin olmuş hissederler. Özellikle pilates, spinning, total body, crunch gibi grup dersleriyle sosyalleşebilir, dersin daha verimli geçmesiyle mutluluk ve yaşam doyumunu sağlamış olursunuz. Zihinsel sağlığınızın güçlenmesi dikkat dağınıklığını azaltır, hafızayı güçlendirir ve yaratıcılığı artırır. Bu da genel olarak daha mutlu bir yaşam sürmeye katkı sağlar. Daha zinde ve kendinizden emin kontrollü bir yaşam rutini oluşturmuş olursunuz. Orjin fitness’ın üyeleri için hazırladığı profesyonel eğitmen kadrosuyla grup derslerinden faydalanmayı unutmayın!


Egzersiz Enerjiyi Artırır;


Düzenli fiziksel aktivite kas gücünüzü artırabilir ve dayanıklılığınızı artırabilir. Spor, dokularınıza oksijen ve besin gönderir ve kardiyovasküler sisteminizin daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Ve kalp ve akciğer sağlığınız iyileştiğinde, günlük işlerle başa çıkmak için daha fazla enerjiniz olur.


Spor Stres Seviyesini Düzenler;


Spor, odaklanmayı artırır ve zihni meşgul ederek stresin olumsuz etkilerini hafifletir. Düzenli spor, uyku kalitesini iyileştirerek de stresle başa çıkma becerimizi artırır. Stresli bir günün ardından yapılan hafif bir yürüyüş veya yoga gibi düşük yoğunluklu egzersizler bile, stresin olumsuz etkilerini azaltmak için oldukça etkili olabilir.
Düzenli fiziksel aktivite daha hızlı uykuya dalmanıza, daha iyi uyumanıza ve uykunuzu derinleştirmenize yardımcı olabilir. Sadece yatma saatinize çok yakın egzersiz yapmayın, aksi takdirde uyumak için fazla enerjik olabilirsiniz.


Spor Kaliteli Uyku Deneyimini Artırır;


Yapılan araştırmalar, sporun uykuyu düzenleyen melatonin hormonunun salgılanmasını artırarak daha derin ve dinlendirici bir uykuya yardımcı olduğunu göstermektedir. Gündüz yapılan orta yoğunluklu egzersiz, vücut sıcaklığını yükselterek gece yatmadan önce vücut sıcaklığının düşmesine ve daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olur. Ancak, yatmadan hemen önce yapılan yoğun egzersiz, uykuyu geciktirebilir. Bu nedenle, uyku öncesi en az 2-3 saatlik bir aralık bırakmak önemlidir. Düzenli egzersiz, uyku apnesi gibi uyku bozukluklarının tedavisinde de destekleyici bir rol oynayabilir.


Spor Dallarına Göre Beslenme


Spor branşları arasındaki temel farklılıklar, kullanılan enerji sistemleri ve gereksinim duyulan besin öğelerinin toplam enerjiye olan katkısından kaynaklanmakla birlikte temelde bütün sporcular için en önemli besin öğesi karbonhidratlardır. Kuvvet/güç gerektiren spor dallarında ve kas kütlesi fazla olan sporcularda ise, protein gereksinmesinin arttığı bilinmekle birlikte diğer besin öğelerinin de (vitamin, mineral, yağ) yeterli tüketilmesi gerekmektedir. Yeterli hidrasyonun sağlanması tüm sporcular için önemlidir, antrenman öncesi ve sonrası kaybedilen ağırlığın takibi yapılarak sıvı kaybı yerine konulmalıdır. Aynı spor branşında dahi olsa her bir sporcu için beslenmenin kişiye özel olması gerektiği unutulmamalı ve sporculara beslenme konusunda gerekli bilgilendirme yapılmalıdır.

spora başlama


Sporcu İçin Beslenme Nasıl Olmalı


Egzersiz öncesi; Genel kural, egzersizden 4 saat önce beslenmeye başlanması ve 30 dakika önce sonlandırılmasıdır. Daha çok glisemik indeksi düşük olan karbonhidrat kaynakları tercih edilmelidir.
Egzersiz sırasında ilk hedef; kan glikoz devamlılığının sağlanması için karbonhidrat içeren (30-60 g/saat), sıvı kaybını karşılamaya yardımcı bir beslenme modelidir. Her 10-15 dakikada 200-250 ml, % 6-8 CHO içeren içecek tüketilmelidir.
Egzersiz sonrası; glikojen depolarının yenilenmesi için, en kısa zamanda (15-30 dakika içinde) 1-1.5 g/kg CHO karbonhidrat tüketilmeli ve 6 saat boyunca 2 saatte bir tekrarlanmalıdır.


Neden Karbonhidrat?


Spor yapmak hem fiziksel hem de mental sağlığınız için oldukça faydalı. Karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme programı, özellikle spor yaparken enerji ihtiyacınızı karşılamak için oldukça önemlidir. Ancak, doğru besinleri doğru miktarlarda tüketmek de bir o kadar önemlidir.


Günlük Besleneme Önerisi


Sabah Kahvaltısı:

Yulaf lapası (süt veya su ile) üzerine meyve ve kuruyemiş ekleyebilirsiniz.
Tam buğday ekmeği, peynir ve bol yeşillikten oluşan bir sandviç.
Süt veya yoğurt ile birlikte tam tahıllı gevrek.
Ara Öğün:
Meyve (elma, muz, armut vb.) veya kuruyemiş.
Yoğurt.
Öğle Yemeği:
Tam buğday makarna veya pilav ile tavuk veya balık.
Bol yeşillikli salata.
Ara Öğün:
Tam buğday kraker ve avokado.
Süt veya yoğurt.
Akşam Yemeği:
Kinoa veya bulgur pilavı ile sebzeli köfte veya balık.
Çorba.


Sporu neden bırakıyoruz?


Sporu bırakmamızın pek çok nedeni olabilir. Bunlar arasında en sık karşılaşılanlar arasında motivasyon eksikliği, zaman yetersizliği, sakatlanmalar, yaşam tarzındaki değişiklikler ve sporun zevkini kaybetmek sayılabilir. Başlangıçtaki heyecan ve amaç zamanla azalabilir, günlük yaşamın yoğunluğu spor yapmaya ayıracak zamanı kısıtlayabilir veya bir sakatlık nedeniyle ara vermek zorunda kalabiliriz. Ayrıca, yeni bir işe başlamak, taşınmak gibi yaşam tarzındaki değişiklikler de spor alışkanlıklarımızı olumsuz etkileyebilir. Sporun keyfini çıkarmak yerine bir yük olarak görmeye başlamak da bırakmamıza neden olan önemli bir faktördür.


Kaynakça;


https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/297316

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20048389

Orjin Fitness Club Perlavista; https://orjinfitness.com/orjin-life-club-perlavista/

Orjin Fitness Kubist Park; https://orjinfitness.com/orjin-fitness-kubist-park/

Orjin Fitness Migros AVM; https://orjinfitness.com/orjin-fitness-migros-avm/

Orjin Fitness Palladium AVM; https://orjinfitness.com/orjin-fitness-palladium-avm/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir